NATUURGENEESKUNDE

De 5 natuurgerichte principes

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging BATC en ik werk daar volgens 5 natuurgerichte principes,

 1. Energie
 2. Prikkeloverdracht
 3. Drainage
 4. Voeding
 5. Geestelijk welzijn

Dit houdt in dat mijn behandeling niet uit slechts een therapie bestaat maar is ontstaan uit 5 verschillende natuurgeneeskundige therapieën die samen een holistisch consult maken.

Bij een holistische visie zien we de mens als een geheel.

Voordat we beginnen met de behandeling, loop ik eerst de 5 natuurgerichte principes met je door. Pas daarna stel ik een behandelplan voor. Mocht blijken dat uw klacht beter door een arts of andere behandelaar bekeken kan worden, zal ik dat ook met u bespreken.

1. Energie

Alles in ons universum bestaat uit energie. Wij bestaan uit energie maar hebben ook energie nodig die zich in allerlei vormen aan ons aanbiedt. Energie biedt zich aan in de vorm van vitale, ook wel levensenergie, maar ook als bouwstoffen (vitamines en mineralen) uit onze voeding.

2. prikkeloverdracht

Prikkeloverdracht vind plaats door het versturen van boodschappen worden via het centrale zenuwstelsel naar de zenuwvezels van en naar de huid, skeletspieren en ingewanden

Deze prikkeloverdracht wordt aan je lichaam gegeven door bijvoorbeeld verschillende vormen van massage, zoals Shiatsu, Klassieke Ontspanningsmassage of een Psychosomatische massage (medische massage vormen)

Het doel van prikkeloverdracht:

 • verbeteren van bloed- en lymfecirculatie
 • stimuleren van het hormoonstelsel door het vrijmaken van hormonen
 • behandelen van bindweefsel- en reflexzones: door het prikkelen hiervan geeft het centrale zenuwstelsel een directe impuls aan het orgaan dat verstoord is
 • behandelen van spieren, pezen en hun aanhechtingen
 • gebruik maken van neuromusculaire mechanismen (bijvoorbeeld bij spierziekten) binnen het lichaam
 • behandelen van meridianen binnen het lichaam: op elk van deze meridianen in je lichaam bevinden zich tal van behandelpunten die effect hebben op je organen en mentale gesteldheid
 • het gebruik van etherische oliën die elk een specifiek lichamelijke en geestelijke reactie opwekken

3. drainage

Vaak zijn er externe factoren, zoals je werk- en leefomgeving, cultuur en opvoeding die een toxische belasting vormen waar je je niet altijd direct van bewust bent of waar je invloed op kunt uitoefenen. Bewustwording is dan een eerste stap er blijken dan altijd verschillende factoren waar je wel de controle over kunt nemen, een grote bekende daarvan zijn de alledaagse stressfactoren. Massage kan je enorm ondersteunen in het drainage proces. Massage zorgt voor een verbeterde circulatie waarbij de (schadelijke) afvalstoffen vakkundig door het lichaam kunnen worden afgevoerd. Ook heeft een medische massage een grote mentale invloed, een massage stelt je in staat om te ontspannen en helpt je los te laten van  negatieve)gedachten en stress. Omdat het lichaam op de juiste manier stimuleert wordt en de afdrijvingspunten die zich bevinden op de meridianen in werking worden gesteld zetten we je lichaam aan het werk. Hierdoor wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam aangewakkerd om te helen en de juiste balans terug te vinden.

4. voeding

Voeding bestaat uit alles wat we tot ons nemen gedurende ons leven. Het bestaat dus naast de voedingsproducten bijvoorbeeld ook uit emoties, licht, warmte, liefde en aanrakingen. Het is dus niet altijd makkelijk om alleen maar gezonde voeding binnen te krijgen. Daarom is het zo belangrijk om een juiste balans te creëren om zo optimaal mogelijk van al deze voeding te genieten. Die je op deze manier weer omzet in vitaliteit en levensvreugde.

De geest wordt gevoed door het opslaan van ervaringen, emoties worden opgeslagen in ons lichaam en geheugen, vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. Dat verklaard dus ook waarom negatieve ervaringen die je in je leven hebt meegemaakt later voor psychische maar zeker ook voor lichamelijke pijn klachten kunnen zorgen. Jouw brein heeft er ogenschijnlijk geen last meer van, maar in je lichaam ligt de herinnering nog wel opgeslagen. Je geest voedt zich met positieve energie. Spiritualiteit en religie zijn hiervan voorbeelden. Ook Yoga, Meditatie,Tai Chi, wandelen of sporten in de natuur of goede ademhalingsoefeningen leveren allemaal een positieve bijdrage aan je geestelijk en lichamelijk welzijn.

Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Jouw dieet heeft invloed op het functioneren van je orgaanstelsel en daarom is het ook van belang om samen naar jouw dieet te kijken.

5. Geestelijk welzijn

Om een therapie te laten slagen is het belangrijk om precies te achterhalen wat jouw hulpvraag is en waar je klachten precies uit bestaan. Dat beeld moet dus compleet zijn want bij een incompleet beeld kan ik enkel incomplete hulp aanbieden. Daarom kijken we niet alleen naar het lichamelijke aspect, maar ook naar jouw emoties, ervaringen en gevoelens, jouw psyche. Tijdens het intakegesprek neem ik een anamnese af, waardoor er een algeheel beeld ontstaat van jouw specifieke hulpvraag. Dit houdt in dat ik gericht vragen ga stellen over jouw voorgeschiedenis, jouw hulpvraag, de voorgeschiedenis van de klacht, een beschrijving van de klacht en eventuele ziektegeschiedenis. Het vaak voor dat een cliënt binnenkomt met een klacht die uiteindelijk een heel andere ondergrond heeft en uiteindelijk niet oorzaak van de pijn blijkt te zijn. Samen werken we aan deze onderliggende klacht zodat je weer op elk niveau kunt helen en vitaliteit weer floreren kan.

Geef jouw geest en lichaam de juiste balans

MAAK AFSPRAAK